
Vasaskeppet har en rik historia som blivit ett av Sveriges mest ikoniska historiska skatter. Här kan du läsa om dess historia, från byggandet till dess bärgning.
Där Vasaskeppets historia börjar
Vasaskeppet beställdes av kung Gustav II Adolf 1625 som en del av Sveriges flotta under stormaktstiden. Skeppet byggdes på Skeppsholmen i Stockholm och var tänkt att bli ett mäktigt krigsfartyg med plats för 64 kanoner. Vasaskeppet var 69 meter långt och rikt dekorerat med snidade träskulpturer målade i starka färger, symboliserande Sveriges makt och rikedom.
Katastrofen – Vasaskeppets förlisning
Den 10 augusti 1628 seglade Vasaskeppet ut på sin jungfruresa från Stockholms hamn. Men redan efter cirka 1 300 meter kantrade och sjönk skeppet. En kombination av dålig konstruktion och överlastning gjorde skeppet instabilt. Katastrofen resulterade i att minst 30 personer omkom.
Århundraden i glömska
Efter förlisningen låg Vasa på havsbotten i över 300 år. Trots flera försök att bärga skeppet under 1600-talet glömdes det gradvis bort, och det blev ett undangömt kapitel i svensk historia.
Bärgningen av Vasa
1956 påbörjade amatörforskaren Anders Franzén och dykarteamet arbetet med att hitta Vasa. Skeppet hittades 1956 och bärgades den 24 april 1961. Vasa var nästan intakt, tack vare Östersjöns låga salthalt, som hindrade träätande skeppsmaskar.
Vasamuseet – Slutet på en historisk resa
Idag kan Vasaskeppet besökas på Vasamuseet i Stockholm, som öppnade 1990. Det är världens bäst bevarade 1600-talsskepp och lockar miljontals besökare varje år. Skeppet berättar inte bara om svensk historia utan ger också en unik inblick i den tidens skeppsbygge och liv.
Vasaskeppets historia är en berättelse om ambition, tragedi och framgångsrik räddning. Det fortsätter att fascinera och inspirera människor från hela världen.